Soller en het nabijgelegen Port de Soller behoren zonder twijfel tot de mooiste plaatsjes op Mallorca. En ondanks de aanwas van toeristen is het er nog altijd redelijk authentiek, zonder grote hotels, bussen en bijbehorende winkels met prullaria. Het is er wel, maar allemaal op bescheiden schaal. De perfecte plek om onze wandelschoenen aan te trekken en op op pad te gaan voor onze allereerste tocht voor Wandelen op Mallorca.
…
…
Eeuwen oud
We hebben net een stevige cortado – Spaans voor espresso – achter de kiezen, plus een stuk amandelcake als we de kleine boulevard van Port de Soller verlaten en beginnen aan een bescheiden klim die ons het dorp uit zal voeren. Al snel slingeren we tussen olijfboomgaarden omhoog. De grillig gevormde stammen laten zien dat sommige van deze exemplaren er al honderden jaren staan. Het leidt tot de wonderlijkste vormen, een soort gestolde lavastromen, maar dan van hout. En nog steeds dragen die oude sprookjesbos-bomen elk jaar een flinke oogst. Rond Soller staan een paar van de oudste olijfolieperserijen van het eiland. Niet meer in bedrijf, maar wel liefdevol gerestaureerd. Zoals de Muleta de Ca’s Hereu, nu omgetoverd tot een prachtige Finca waar je in alle rust kunt verblijven in het oude gebouw. We wandelen er langs en kijken lichtelijk afgunstig naar de gasten van deze dag. Wat een fantastische plek, met zicht op de glooiende hellingen en de baai van Port de Soller. Als we later groot zijn, willen we hier ook logeren!
…
..
Oude keienpaden
Een deel van de paden tussen de boomgaarden is verrassend genoeg geplaveid. Ooit zijn die stenen er neergelegd, maar in de 21ste eeuw is het voornamelijk het werk van leerlingen van de steenhouwersschool. Zij leren de oude technieken waarmee wegen begaanbaar werden gemaakt volgens traditionele methoden en mogen regelmatig hun vaardigheden demonstreren op dit soort ‘stage- en studieopdrachten’ ter restauratie van oude paden. Deze is alweer een tijdje geleden gedaan, maar soms tref je ‘verse’ stukken die zo glad zijn als een spiegel.
…
…
Sinaasappeltuin Soller
Het stadje Soller ligt verborgen in een vallei, aan de noordkust van het Tramuntana-gebergte. De relatief geïsoleerde ligging heeft ervoor gezorgd dat het toerisme hier niet zo’n vlucht heeft genomen. Pas in de jaren ’90 werd de vallei ‘ontsloten’ met een 3,2 km lange tunnel. In de komvormige vallei kan de temperatuur lekker oplopen. Dat maakt het dan ook een uitgelezen plek om citrusvruchten te planten (en oogsten). Niet voor niks wordt het hier wel de sinaasappeltuin van Mallorca genoemd. En op menig plekje kan je voor 1 euro een vers geperst glas naar binnen gieten.
…
…
Verkleedpartijtje
We slingeren zo’n drie uur door de vallei en bereiken dan Soller zelf. Op het plein voor de kathedraal vallen we met de neus in de culturele en folkloristische boter. Voor de grote kerk is een kostuumoptocht aan de gang, compleet met muziek en paarden. Geen idee ter gelegenheid waarvan, maar het is wel super sfeervol. We bekijken de drukte en zoeken daarna een plekje in de schaduw om te genieten van een lokaal geproduceerd ijsje. Mango-Cava is een van de gekozen smaken en ik heb meteen spijt dat ik daar niet drie bollen van besteld hebt.
…
…
Met de boemel terug naar Port de Soller
We laten het stadje voor wat het is en besluiten onze weg te zoeken naar de tramlijn die Soller met Port de Soller verbindt. Deze tramlijn wordt bereden met de authentieke tramstellen. Een flutritje van zo’n vier km, maar na 11 km op zo’n eerste wandeldag wel een aangename manier om terug te keren naar ons startpunt. Je voelt je een momentje alsof je in de gouden koets zit, vooral als passanten naar je zwaaien. Vooruit dan maar, we zwaaien terug. Het is al met al toch een vorstelijke tocht geworden!
…
Praktisch
Dit is wandeling 1 uit Wandelen op Mallorca, een gids met 21 dagwandelingen op dit Spaanse eiland. Kijk op www.wandelenopmallorca.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van deze wandeling als PDF. Wil je de gids direct bestellen? Ga dan naar onze webshop.
Een fotofilmpje van Wandelen op Mallorca vind je hier.
Geef een reactie