De zomer is een prima jaargetijde om de Zweedse natuur te voet te verkennen. Van de Finnskogleden, het langeafstandspad langs de grens van Noorwegen en Zweden, liepen we tot nu alleen in de winter stukken. Nu schijnt de zon, is de lucht staalblauw en bloeit de heide. Tijd om een stuk van de route in dit jaargetijde te ontdekken. We kiezen voor de etappe tussen Håvilsrud en Mitandersfors. Op weg in de diepe, groene rust van het grensgebied.
…
….
Eenzaam Håvilsrud
Veel te beleven is er niet in Håvilsrud. Het ligt weliswaar prachtig langs de Josseälven, maar zoals zo vaak in dit soort grensgehuchten is er verder niet veel te beleven. Er gaat vier keer per dag een bus, dat is zo ongeveer alles wat er hier gebeurt. Diepe rust op het platteland, want Håvilsrud bestaat voornamelijk uit boerderijen en fraaie buitenhuizen. Het fijne daarvan is dat het landschap open is, omringd door bossen. Her en der graast een koe, het water van de rivier spoelt onder de brug door. Aan de overkant, ongeveer 1 km verderop, ligt Noorwegen.
…
…
Bosbouw
De grensstreek is dun bevolkt en bezaaid met donkergroene dennenbossen. Hier wordt veel bos gekapt voor de houtproductie. Logisch, hier zal niet snel iemand bezwaar maken of “last” ervaren van een kaalgeslagen stuk land. Bovendien zijn de Zweden wel gewend aan deze vorm van bosbouw. Voor ons blijft het wennen. Als we Håvislrud uitlopen, wandelen we eerst door een stuk oud bos, om al na 1 km aan de rand te komen van een terrein waar twee of drie jaar geleden de bomen zijn gerooid. Lastig begaanbaar terrein, al helpt de markering ons hier de route te vinden. Het oogt leeg, alsof dit nooit meer goed komt. Maar als je beter kijkt zie je dat de natuur zijn kans grijpt. Alles wat onder de donkere dennen niet kan groeien, schiet nu uit de grond. Zo verjongt het bos zichzelf.
…
…
Flowerpower
En zo is dit stuk van de grens tussen Noorwegen en Zweden veranderd in een bloeiend én gonzend terrein. De heide bloeit uitbundig en vlinders, bijen en zweefvliegen doen zich tegoed aan de overvloed die dat biedt. De zon is hoog in de lucht geklommen en werpt zijn stralen over het open terrein. De temperatuur loopt aardig op, terwijl de wind het vandaag laat afweten. Wel handig als je een bij wilt fotograferen, die zwiepen nu eens niet heen en weer op de bloeiende heide.
…
…
Herfst om de hoek
Langs de meer beboste delen van de route zien we verschillende paddestoelen, waaronder cantharellen. Een geheugensteuntje dat, ondanks de zomerse sferen van vandaag, de herfst alweer in aantocht is. Het zomerseizoen is op deze breedtegraad altijd wat korter dan we thuis in Nederland gewend zijn. Vaak zijn er eind augustus en begin september nog prachtige dagen als deze, maar ’s nachts daalt de temperatuur alweer onder de 10 graden. Wel lekker om te slapen trouwens!
…
…
Grens Noorwegen en Zweden
Deze etappe is in totaal 18 km tot aan Mittanderfors. Maar een logische en regelmatige busverbinding is er meestal niet in het grensgebied. En dus lopen we steeds halve etappes, heen en weer. Keerpunt is vandaag de grensovergang bij het gehuchtje Vangen, dat nog kleiner is dan Håvilsrud. Na twee uren door het (her en der gekapte) bos te hebben gestapt, gaan de laatste 800 m tot aan de grens over een steenslagweg waarover je Noorwegen binnenloopt. Even met de voeten de denkbeeldige lijn oversteken, een broodje eten op Noorse grond en opladen voor de terugweg.
…
…
Ogentroost
Wie zijn ogen de kost geeft, ziet meer van de rijkdom van Moeder Natuur in dit gebied. Zoals de bloemetjes van Ogentroost (Euphrasia) die in deze tijd van het jaar overal langs het pad staan. Piepklein, maar wonderschoon. Het is een kruidachtig plantje dat parasiteert op de wortels van andere planten. Je kijkt er gemakkelijk overheen, maar dan mis je toch wat. De terugroute is dan weliswaar ‘bekend’, maar opschieten doen we niet, met zoveel moois langs de route. Steeds stoppen we weer om te kijken naar de wonderlijke creaties van de Zweedse natuur.
…
…
Nog meer moois
We maken een kleine omweg, om een kijkje te nemen bij het Holmsjön, een klein bosmeer met veenrijke oevers. Het ligt even buiten de route, maar is de moeite waard. De namiddagzon kleurt het veen geel en het water is strak als een spiegel. Er is zelfs een vrij nieuwe schuilhut bij het meer gebouwd, uitgerust met koffieketel, hakhoutjes en kaarsen. Enige minpunt: ze zijn een toegang tot het water vergeten. Het lijkt een heerlijk idee om hier het wandelzweet af te spoelen en af te koelen, maar dat zit er even niet in. Dan zou je door het veen moeten waden om bij het water te komen. Slecht voor de natuur, plus de kans dat je wegzakt tot aan je knieën. Dat afkoelen moet dan nog maar even wachten.
…
…
Laat je vallen in het Vallen
Vanaf het Holmsjön lopen we in 40 minuten terug naar onze auto in Håvilsrud. Met ruim 16 km in de benen zoeken we op de kaart naar een plek om te zwemmen. Dat blijkt eenvoudig: 6 auto-minuten verderop is er een ‘badplats’ bij Häljeboda, aan het meer Vallen. Als we de auto neerzetten, zien we een lange zwemsteiger het meer in steken. De toegangs-strip tot verkoeling! Een aanloopje en binnen no time verlang je in het toch best frisse water weer naar de warme zon. Ook daarin is voorzien, op het ruime grasveld op de oever. De perfecte plek om een wandeldag af te sluiten, genietend van de natuurlijke pracht langs de grens van Noorwegen en Zweden.
…
Praktisch
De Finnskogleden is 240 km lang en loopt tussen Charlottenberg (Zuid) in het Zweedse Värmland en Søre Osen in Noorwegen (noord). De route is in twee richtingen gemarkeerd. Het pad is opgedeeld in 15 etappes. In lang niet alle gevallen is er accommodatie en/of OV in de buurt van begin- en eindpunten. Wel zijn er onbemande hutten waarvoor je een sleutel nodig hebt. Een meerdaagse wandeling vraagt dus de nodige voorbereiding. Als je de route in stukken wilt lopen, kun je ervoor kiezen om halve etappes heen en weer te wandelen.
Van de route zijn gedetailleerde kaarten verkrijgbaar, o.a. bij de toeristenbureaus in Arvika en Torsby. Meer informatie vind je op de website van de Finnskogleden.
…
Meer lezen over Finnskogleden?
Bekijk dan deze blogs:
Finnskogleden in de sneeuw
Finnskogleden: 240 km langs de Zweeds-Noorse grens
Van het Skålsjön naar de Noors-Zweedse grens
…
Meer lezen over wandelen in Värmland?
Hovfjället: wandelen in de bergen van Värmland
Finnskogen: Finse dorpen rond de Noors-Zweedse grens
Glaskogen Natuurreservaat: Wandelen langs meren en bossen
Het goud van de veengebieden in Värmland, Zweden
Wandelen in Värmland: korter is (soms) beter!
Sysslebäck: alleen op de wereld in Zweden
Sneeuwwandeling in Zweeds Värmland
Glaskogen revisited, of herloop je ‘eigen’ wandeling
of bekijk onze gids Wandelen in Värmland met 24 dagwandelingen in deze Zweedse provincie.
Geef een reactie