Er zijn in Zweden meerdere pelgrimspaden die uiteindelijk allemaal naar Trondheim, de rustplaats van de heilige Olof in Noorwegen, leiden. De meest noordelijke route begint in Medelpad, aan de Botnische golf. Daar zou hij met zijn boot landinwaarts zijn gevaren via de meren tot aan Borgsjöbyn. Eenmaal aan land gegaan, zette hij zijn tocht te voet voort. Ook in de 21ste eeuw kun je nog in zijn voetsporen treden, want de route is vanaf hier bewegwijzerd met het officiële pelgrimskruis.
Stempelpost Borgsjöbyn |
|
Noordelijke route
Dat Olof hier zijn tocht zou zijn begonnen en niet bijvoorbeeld in zuid-Zweden lijkt aannemelijk. Volgens de verhalen zou hij zijn gevlucht naar Finland en Rusland om steun te zoeken. Uiteindelijk wilde hij weer terug naar Trondheim in Noorwegen. Dan ga je niet via Stockholm, lijkt ons. Hoe dan ook, we volgen de officiële markering met het Olof-kruis. Wie het gedocumenteerd wil hebben, kan eigenhandig een stempeltje zetten in zijn of haar reisverslag.Trondheim here we come! We lopen het gehuchtje Borgsjöbyn uit en zijn al snel in de stilte van de Zweedse bossen. Dat is allerminst saai, er bloeit, groeit en fluit van alles. En afgaand op de bergen keutels, zijn er ook elanden die een pelgrimstocht maken.
Olof bron
Dorst
Volgens de legende zou de heilige met een redelijk groot gevolg hebben gereisd, compleet met paarden. En omdat iedereen nogal dorstig begon te raken, sloeg de reisleider met zijn staf op de grond om zo een bron te slaan, waaraan iedereen zich kon laven. Tamelijk overbodig volgens ons, want het stikt hier van de meertjes en stroompjes waaruit je gewoon kan drinken. Evengoed wel aardig om te zien. Je kunt er nog steeds een bekertje water uit putten om zo ingestraald je pad te vervolgen.
De Lönnabron lijkt schoner water te serveren |
|
Natuurlijk genieten
Voor onze wandelgids zijn we niet op zoek naar religieuze zingeving, maar genieten we gewoon van de heilzame werking van een dagje buiten in de natuur. We willen een wandeling van ruim 18 km maken rond het meer en volgen maar een stukje van Olofs omzwervingen. We passeren een kleine waterval en steken via een kleine houtenbrug het riviertje Täljean over. Daar verlaten we Olof en de zijnen en gaan via de andere kant van het meer terug richting ons beginpunt, dat dan nog zo’n 10 km verderop ligt.
Bijzondere picknick spot |
|
Boerenland
We zwerven langs landwegen richting Erikslund. Mooie boerderijen en landhuizen bepalen hier het landschap langs de oevers van het meer. Hier wordt vooral wat landbouw gepleegd en vee geweid. We zwaaien naar jongeren op een tractor en besluiten ons broodje op te eten op een wel heel verleidelijke picknickplaats in/op het water. Het vraagt wat standvastigheid om de zitplaatsen te bereiken, maar het uitzicht is wonderschoon!
Verkoelende waterkracht |
|
Stuwdam
Vanaf Erikslund lopen we richting de grote stuwdam die voorkomt dat het Borgsjön te snel leegloopt. Zoals op zo veel plaatsen in Zweden wordt hier elektriciteit gewonnen uit waterkracht. We hebben mazzel, want vandaag staan een paar schuiven van de stuw open en zien we hoe het water zich naar beneden stort. Een fijne waternevel brengt verkoeling én kleine druppeltjes op de lens van het fototoestel. Vanaf daar is het nog maar een kilometertje naar ons startpunt.
We zijn ruim vijf uur verder, met een nieuwe route op zak. Wij gaan op zoek naar een terras en een Zweeds biertje, na al dat heilige water!
Praktisch
Dit is wandeling 3 uit Wandelen in Västernorrland, een gids met 21 rondwandelingen in deze Zweedse regio. De provincie Västernorrland omvat de regio’s Medelpad en het zuidelijk deel van Ångermanland, inclusief de Hoge Kust. Kijk op
onze website www.onedaywalks.com voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit de gids. De gids meteen bestellen kan natuurlijk ook.
Ga daarvoor naar onze webshop.
…
Meer lezen over Wandelen in Västernorrland? Lees dan deze blogs
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Gerelateerd
Geef een reactie