Een wandelgids maken is één ding; maar testen of je eigen routebeschrijving nog klopt na een tijdje, dat is dan toch wel weer spannend. Maar ‘we zijn er toch’en het is prachtig weer, dus we besluiten een route te herlopen in Värmland. Route 9, De noordkant van het Glaskogen Naturreservat. Op zoek naar veranderingen. Het uitzicht over het Stora Gla is in ieder geval nog even mooi!

Voorbereiden

We rijden naar Arvika, halen keurig een dagkaart voor het natuurreservaat bij het toeristenbureau. Die is maar liefst tien kronen duurder geworden, en het lijkt erop alsof je die alleen nog maar hoeft te hebben als je wilt overnachten in een van de hutten. Wellicht een overbodige aanschaf gedaan? Zouden er meer mensen aan de wandel zijn met ons boek? Dit is tenslotte onze enige gids in Nederlands, Engels en Duits. Nee dus, bij de startplek staan geen andere auto’s, en met de bus kun je hier écht niet komen!

 

Oranje en paars

We gaan op pad. De markering – oranje verf – lijkt onlangs ververst en het pad is ‘gemaaid’, d.w.z. ontdaan van jonge berken en dennenbomen die hier als kool groeien. Daardoor verliest het pad snel zijn zichtbaarheid, maar daar is hier dus geen sprake van. Wel is op sommige punten een deel van het bos gerooid. Langer geleden al, want de natuur heeft zich hersteld en is zelfs gevarieerder geworden: bessen, heide, bloemen; zaken die je in het donkere dennenbos niet tegenkomt. Goed toeven dus in Glaskogen voor vogels, vlinders en bijen.

 

Oude ’troep’

Onze routebeschrijving klopt nog steeds, dat is fijn om te merken. Geen ingrijpende veranderingen onderweg en de markering is nog altijd de leidraad bij deze tocht in wat je toch wel een bescheiden Zweedse wildernis mag noemen. GPS3 hebben we in 2008 omschreven als ‘de resten van het schuurtje Törebolsätern’. Het is dat er een bordje bij staat, want je zou er zo aan voorbij lopen. De tand des tijd heeft hier nog wat harder toegeslagen. Over 10 jaar is het waarschijnlijk gedaan met deze ‘hoop oude planken’.

 

Pauze!

Na twee uur lopen zijn we bijna halverwege. In dit tempo gaan we onze eigen tijdsaanduiding maar net halen! Gelukkig tellen pauzes niet mee, en daar zijn we wel aan toe. We zoeken een zitplaats op de rotsen aan de oever van het Skottjärnet, een prachtig meertje, waar je stiekem zit te hopen dat er opeens een eland aan de waterkant verschijnt om te drinken. Afgaand op de keutels die we her en der in het bos zien liggen, zwerven ze hier wel rond. Geen eland te bekennen, maar we genieten evengoed van ons broodje en de zon die het water doet flonkeren.

 

Andere wandelaars

Dat onze gids met 24 wandelingen aardig verkoopt is natuurlijk hartstikke mooi, maar het liefst zou je een ervaringsdeskundige horen, die kan vertellen hoe hij/zij het vindt om te lopen op basis van onze aanwijzingen. En of ze het de moeite waard vinden. Zoals gezegd is er geen enkele andere wandelaar te vinden op deze rpute in Glaskogen, maar we ontdekken toch een aanwijzing. In de schuilhut bij de Sitjärnen – twee wel heel erg mooie meertjes in het bos – ligt een gastenboek. Daarin stuiten we op een kinderlijk handschrift dat melding maakt van de ‘wandeling schietbaan route’. Laat onze rondwandeling daar nou begonnen zijn!

 

Klimmetje

Genoeg ijdelheid, voorwaarts maar weer! De routebeschrijving blijkt nog steeds houdbaar. Er is her en der flink gekapt in het bos, maar gelukkig zijn de bosbouwers zo aardig geweest om de bomen waar de verfmarkering op zit te laten staan – althans het deel waar de verf op zit. Ook het steile klimmetje waar we het over hebben, is er nog steeds. Misschien nog wel iets steiler dan we ons herinneren…. Of is dat het ‘vijf-jaar-ouder-effect’? Wat hetzelfde is gebleven is het bijzonder fraaie en weidse uitzicht over het Stora Gla waarmee we beloond worden na het bewuste klimmetje. En gelukkig staat de picknickbank er ook nog!

We voltooien onze wandeling in 4 uur en 25 minuten, pauzes meegerekend. De in de gids genoemde 4 uur is dan wat aan de krappe kant. Moe en blij, dat de route ‘het nog doet’. Over vijf jaar gaan we ‘m weer testen!

Praktisch

Dit is wandeling 9 uit de Wandelen in Värmland, een gids met 24 rondwandelingen in deze Zweedse provincie. Kijk voor meer informatie over de wandelgids op onze website. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids. Je kunt de gids natuurlijk ook direct bij ons bestellen via de webshop.

….

Meer lezen over Wandelen in Värmland?

Bekijk dan deze blogs:

Finnskogen: Finse dorpen rond de Noors-Zweedse grens

Glaskogen Natuurreservaat: Wandelen langs meren en bossen

Sysslebäck: alleen op de wereld in Zweden

Het goud van de veengebieden in Värmland, Zweden

Wandelen in Värmland: korter is (soms) beter!

Finnskogleden in de sneeuw

Van het Skålsjön naar de Noors-Zweedse grens

Sneeuwwandeling in Zweeds Värmland

Hovfjället: wandelen in de bergen van Värmland

Finnskogleden: 240 km langs de Zweeds-Noorse grens