De Östgötaleden, het langeafstandspad in de provincie Östergötland, is één van de langeafstandspaden die al wat langer op onze verlanglijst staat. Niet om helemaal te doen, want met meer dan 1.1000 km ben je dan wel een tijdje onderweg. Maar een paar dagen op pad, dwars door de Zweedse bossen, landerijen en vooral langs de kust, lijkt ons wel wat. En wanneer we dan  toch in de buurt zijn – al is het voor een reis met een heel ander doel – begint het te kriebelen. Zullen we het programma van onze persreis omgooien en toch een uurtje of wat eropuit trekken, al is het maar een kort stukje? En zo maken we dan toch een kort ommetje op een stuk van het pad. En ja, dat smaakt naar meer!

Uitzicht genoeg

Take me higher!

Dat er hier verderop een uitzichttoren staat is een van de redenen dat we voor dit rondje kiezen. Want uitzicht over de scherenkust, dat is wat we willen. Voor de kust van deze zuid-oostelijke Zweedse provincie liggen meer dan 6.000 eilanden en eilandjes. Sommigen niet groter dan een paar m2, andere een paar km2. De meeste eilanden zijn onbewoond, slechts een paar van de grotere zijn de permanente woonplaats van een handjevol mensen. Wie op de kaart kijkt ziet een lappendeken van kleine stukjes land, aan alle kanten omsloten door de zee. Een paradijsje voor kayak-ers en watervogels. En voor zeehonden, die hier op de onbewoonde scheren hun jongen werpen en groot brengen.

Klimmen met kettingen

Pittig

Dat we, om bij een uitzichttoren te komen, moeten klimmen had ik natuurlijk best van te voren kunnen bedenken. Maar dit uitstapje buiten het programma doen we spontaan, dus ben ik toch enigszins verrast door de kettingen die behulpzaam zijn aangebracht op de rotsblokken waarlangs we omhoog klauteren. Een kort, maar wel venijnig klimmetje, en dat al tijdens de eerste 500 m. Op alles voorbereid ‘zwoegen’ we ons een weg omhoog, om later te ontdekken dat dit het enige onderdeel van de tocht is dat je als ‘pittig’ kunt aanmerken. De rest gaat over glooiend terrein en rotsplateaus, met vooral heel veel uitzicht op zee.

De scherenkust

Bloemig

Het is juni en dat is de tijd waarin het Zweedse voorjaar een sprintje trekt om op tijd klaar te zijn voor de zomer. Zo’n beetje alles wat kan bloeien staat in volle glorie te pronken, van lupines tot boterbloemen en korenbloemen. En ook de besdragende bomen leveren een bijdrage aan de kleur- en geurpracht. Bovenop het plateau waar we wandelen en pauzeren zijn het de lijsterbessen die het uitzicht omlijsten met hun witte bloemen. Een mooi decor, dat straks in de zomer en herfst van groen tot oranje zal verkleuren. En tussendoor glinstert het blauwe water en liggen tal van kleine eilandjes klaar om ontdekt te worden. Misschien vanmiddag nog, want dan gaan we eropuit met een kayak, zo is het plan.

Koolzaadliefhebbers

Zomer-kriebels

Met het zonnetje op je hoofd en 20+ op de thermometer krijg je al snel de zomer in je hoofd. En zo oogt het vandaag ook, waar je ook kijkt of loopt zie je bloemen en dartelen vlinders en bijen rond. Bijvoorbeeld in de kleine pluk koolzaad die we langs onze route ontdekken. Waarschijnlijk overgewaaid van een groter veld verderop, heeft zich hier een klein stukje van deze fel-gele bloeiers gevestigd. Bijen en vlinders verdringen elkaar om de nectar te proeven, een enkeling brengt het geduld op om even te poseren voor onze fotoshoot.

Terug

Een blik op de klok leert ons dat we vaart moeten maken om nog op tijd voor onze afspraak met de kayak-man te zijn. We verlaten het rotsplateau aan de kust en lopen via een landweg door het bos terug naar ons startpunt. 4 km is natuurlijk veel te kort om iets te kunnen zeggen over het langeafstandspad, maar het smaakt in ieder geval naar meer. Dat verlanglijstje van paden en routes die we nog willen verkennen blijft maar groeien, en de Östgötaleden is door deze kennismaking flink gestegen op die lijst. To be continued dus, bij een volgende gelegenheid!

Praktisch

De Östgötaleden is een langeafstandspad van in totaal bijna 1.200 km dat door de provincie Östergötland in het zuidoosten van Zweden loopt. Het loopt door 13 verschillende gemeenten; het stukje dat wij liepen ligt in de gemeente Valdemarsvik. Kaarten van de route zijn te vinden via www.visitostergotland.se/ostgotaleden.  De route is in het veld gemarkeerd met oranje verf en wegwijzers.