De eerste druppels regen die na een lange, warme en droge zomer vallen, brengen de kleur terug op Corfu. De tweede lente, zo noemen de Corfioten deze tijd. Het regenwater bereikt de dorstige bodem en in een mum van tijd verkleurt het eiland van roestbruin naar zacht roze. Duizenden en duizenden cyclamen weven samen een zacht en lieflijk tapijt. Ideaal decor voor een nazomerwandeling.
Rotsen en cipressen
De rotskust van Kouloura en Kalami is ons vertrekpunt. Hier lopen de hellingen van de Pantokrater, de grote berg die het Noordwesten van het eiland domineert, door tot aan de waterrand. Kleine strandjes – voor wie ze weet te vinden – bieden zomers plek aan kleine groepjes zonaanbidders. Verder zijn het vooral rotsen en cipressen die hier het beeld bepalen. En een paar kleine dorpen die langs de slingerende kustweg liggen. Hier wordt vooral Grieks gesproken, Grieks gegeten en Grieks gereden door de smalle straatjes. Toeristen in hun huurauto’s zie je nauwelijks.
Welgesteld
Dit deel van Corfu is ook in trek bij de gefortuneerde Griek, afgaand op de vele prachtige villa’s die her en der op de helling zijn gebouwd. Met een uitzicht om van te watertanden en iedere dag een gratis zonsopgang op je balkon is het hier goed (en duur!) wonen. We bekijken het ene na het andere optrekje terwijl we Kalami uitlopen.
Onze eerste plaats van bestemming is Vigla, een hoger gelegen dorp dat ook hoofdzakelijk uit buitenhuizen en villa’s bestaat. Het is er stilletjes in september. We slingeren omhoog langs de helling, door de olijfboomgaarden. Een deel van de bomen draagt vruchten en de netten om de afvallende oogst mee op te vangen, zijn al uitgespreid over de grond. De eerste olijven vallen al van de bomen. De meeste zijn zwart en nog keihard. Het duurt nog wel even voordat ze hapklaar in een potje of blikje zitten.
Bloemenzee
Na Vigla gaan we door naar Porta, over een breed pad tussen de boomgaarden. Overal, maar dan ook echt overal ziet het roze van de cyclamen. Die groeien tussen de olijven, tussen de rotsen, langs de kant van de weg, desnoods in een scheurtje in het asfalt. We lopen letterlijk door een bloemenzee. Die ‘zee’ is bepaald niet vlak, we stijgen alles bij elkaar ruim 350 meter omhoog. Soms hijgend en puffend, dan weer even op adem komend tijdens een vlakker stuk. En overal zien we cyclamen.
B&B in de boomgaard
Dan is het tijd voor de afdaling. Opnieuw dwars door de boomgaarden heen, over een oud keienpad dat hier al eeuwen ligt. We maken gebruik van routes die vroeger werden gebruikt door de inwoners van het dorpje Rou, dat nu verlaten is. Via deze paden daalden zij af naar de kust, per ezel of te voet. Rou – niet veel meer dan een stuk of tien huizen – is al tientallen jaren niet meer bewoond. Buitenlanders hebben het dorpje ‘herontdekt’ en nu wordt er voorzichtig wat gerestaureerd aan de oude pandjes. Hier komt een B&B, zo staat op een bord aangekondigd. Een mooie plek voor wie rust zoekt, maar of je hier nu veel gasten kunt verwachten…..
Eigen strand
We dalen verder af en via het dorpje Katavolos komen we uiteindelijk via een smal pad langs een huis – en dwars door een kippenren! – weer terug bij de kustweg. Die verlaten we na 900 meter weer en dalen af naar zeeniveau. Het kiezelstrandje van Kaminaki heeft een aanlegsteiger voor een boot (leeg) en een taverna (dicht). Het is duidelijk, eind september mag het dan nog levendig zijn in de badplaatsen met de toeristenaccommodaties elders op het eiland, hier is de sluimerstand al in volle gang. We eten ons broodje op het randje van de pier en hebben het strandje voor ons zelf.
Dan is het tijd voor de laatste etappe, een smal kronkelig pad langs de kust, soms pal langs huizen en een enkel hotel (ook dicht), soms langs idyllische baaitjes met mooie strandjes zoals Nissaki en Agni. Droomstrandjes, waar we volgende zomer beslist een keer naartoe gaan om te zwemmen en te genieten van het uitzicht en de menukaart van de kleine taverna’s (nu ook al dicht). Veel Griekser dan hier, zal je het niet snel vinden!
Praktisch
Dit is wandeling 3 uit Wandelen op Corfu, een gids met 21 rondwandelingen op dit Griekse eiland. Kijk op www.wandelenopcorfu.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit deze gids.
Beste Paul,
Voor mijn blog tuinverhalen.blogspot.nl schrijf ik wekelijks een post. Nu wil ik voor volgende week schrijven over tuincyclamen. Graag zou ik de foto van de cyclamen die je op Corfu hebt gemaakt willen gebruiken. Uiteraard met vermelding van jouw site. Zou je daar toestemming voor willen geven?
Groet Hetty
Dag Hetty, dat is prima. Fijn als je een link erbij wilt zetten.
Groet, Paul van Bodengraven