Wandelen in Zweden is vaak een eenzame aangelegenheid, zeker in streken waar niet zoveel mensen wonen, zoals het noorden van Värmland. De Scandinavische weergoden zijn ons – vandaag – gunstig gezind en dus trekken we de wandelschoenen aan om wandeling 13 bij Sysslebäck uit onze gids te herlopen. Op zoek naar sporen van elanden en beren.
…
Nieuwe bordjes!
De Nordvärmlandsleden is een weinig belopen langeafstandspad dat door het bergachtige noorden van de provincie voert. Wij hebben er voor het maken van onze gids dankbaar gebruik van gemaakt voor twee wandelingen. Deze 21 km lange tocht is er daar een van. En in zeven jaar tijd is in ieder geval één verandering direct zichtbaar: nieuwe bordjes! Wellicht betekent dat dat deze route nog makkelijker te volgen is. Vol goede moed gaan we op pad. Na 250 meter lopen hebben we weg 62 en de eerste huizen van Sysslebäck al achter ons gelaten. Rust!
…
Berenmaaltijd
De bergen langs de Klarälven zijn de hoogste van Värmland. Hier vind je niet alleen het populairste ski-oord van de provincie, maar vooral ook uitgestrekte bossen, groene hellingen, veengebieden en een weldadige rust. Prima leefgebied dus voor groot wild zoals elanden, wolven en zelfs beren, die vanuit de naburige provincie Dalarna ook hier rondzwerven. En wij weten wel waarom, want het is hier bezaaid met bessen. De bosbes behoort tot de favoriete kostjes van de Scandinavische beer en we houden er al half rekening mee dat er verderop eentje zit te picknicken. Dat valt gelukkig mee, want een beer kun je beter maar niet tegen het lijf lopen. De levende uitvoering is niet zo knuffelachtig en een moederbeer met kleintjes is al helemaal geen verdraagzaam gezelschap. Geluid maken helpt en geeft eventueel aanwezige beren de gelegenheid om in alle stilte vroegtijdig te vertrekken. Zingend door het bos dus.
…
Luie elanden
Een eland tegen komen is veiliger, maar die is ook nogal verlegen uitgevallen en laat zich zelden zien als je te voet door zijn leefgebied trekt. In de meeste gevallen heeft hij jou al lang gehoord of geroken voordat je ook maar in de buurt kan komen. Alleen als je tegen de wind in komt aanlopen maak je een kans hem/haar te zien voor hij/zij de lange benen neemt. Ondanks hun gewicht kunnen ze redelijk gemakkelijk door de veengebieden lopen. Maar ze zijn vaak ook wel wat gemakzuchtig. Waarom moeilijk doen als er ook een goed begaanbaar wandelpad ligt? En dus kuieren ze op hun gemakje soms hele stukken langs het langeafstandspad. De bewijzen daarvan zijn niet alleen te zien als pootafdruk in de modder, maar ook in enorme bergen keutels. Tsja, hier hoef je niet discreet achter een boom te gaan staan om je behoefte te doen. Tijdens de eerste tien km van onze wandeling tellen we meer dan dertig hopen.
…
Opgefleurd
We hebben dan weliswaar nog geen beer of eland gezien, maar ook geen andere wandelaars. De stilte is imposant en we wanen ons eventjes alleen op de wereld. Afgezien van de markering van de wandelroute zie je nauwelijks sporen van menselijke aanwezigheid. Hoewel, her en der zijn wel bospercelen gerooid. Dat is soms lelijk, maar als de natuur zich eenmaal hersteld heeft, groeien er ook weer nieuwe planten. Bessen en bloemen fleuren de velden op en bieden je fraaie vergezichten. Ter afwisseling met de dichte bossen is dat ook wel weer fijn.
…
Nog een keer!
Het herlopen van onze inmiddels zeven jaren en twee (her)drukken oude wandeling bevalt ons prima. Zonder noemenswaardige problemen lopen we de route opnieuw (‘goed beschreven zeg!’). De markering is verbeterd en de herkenningspunten die we toen hebben beschreven, staan er nog steeds. In mijn herinnering was de tocht niet extreem zwaar, ondanks dat we hem toen al als categorie 3 hebben gekwalificeerd. Het zullen de zeven jaren extra wel zijn die maken dat we er alles bij elkaar toch 7 uur over doen. We hebben zo een heerlijk dag in de Zweedse wildernis doorgebracht, in alle rust en stilte die noord-Värmland te bieden heeft. We sluiten de dag af met een een Schnitzel en een halve liter bier. Want dat hebben ze dan gelukkig weer wel in Sysslebäck!
…
Praktisch
Dit is wandeling 13 uit Wandelen in Värmland, een gids met 24 rondwandelingen in deze Zweedse provincie. Meer informatie over de wandelgids vind je op onze website. Daar is ook de routebeschrijving van een andere wandeling uit de gids te downloaden. Je kunt de gids ook direct bij ons bestellen via onze webshop.
….
Meer lezen over Wandelen in Värmland?
Bekijk dan deze blogs:
Finnskogen: Finse dorpen rond de Noors-Zweedse grens
Glaskogen Natuurreservaat: Wandelen langs meren en bossen
Het goud van de veengebieden in Värmland, Zweden
Wandelen in Värmland: korter is (soms) beter!
Finnskogleden in de sneeuw
Van het Skålsjön naar de Noors-Zweedse grens
Sneeuwwandeling in Zweeds Värmland
Glaskogen revisited, of herloop je ‘eigen’ wandeling
Hovfjället: wandelen in de bergen van Värmland
Finnskogleden: 240 km langs de Zweeds-Noorse grens
[…] een blog over een lange rondwandeling in Värmland door de bergen bij Sysslebäck. Dat blog lees je hier. […]
[…] Eerder maakten we al een blog over een lange rondwandeling in Värmland door de bergen bij Sysslebäck. Dat blog lees je hier. […]